boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

Adres onbekend

Kathrine Kressman Taylor

4.3
31 waarderingen
  • ISBN: 9789041412157
  • Jaar: 2007
  • Uitgeverij: Anthos
  • Druk: 1ste
  • Genre: Romans
  • Pagina's: 64
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: Sandra
Meer kenmerken

Adres onbekend is geschreven als een reeks brieven tussen een joodse Amerikaan die in San Francisco woont en zijn voormalige zakenpartner en vriend die naar Duitsland is teruggekeerd – de brieven dateren van november 1932 tot maart 1934. De verstrekkende gevolgen van de nazi-ideologie, in het bijzonder voor een hechte vriendschap, wordt in deze briefwisseling treffend en zeer aangrijpend weergegeven. Adres onbekend, voor het eerst in druk verschenen in 1938 in de Verenigde Staten, toonde al vroeg de werking van het gif van het nationaal-socialisme aan het Amerikaanse publiek. Het is inmiddels uitgegroeid tot een internationale bestseller. Deze herontdekte literaire Amerikaanse klassieker bevat een belangrijke en tijdloze boodschap en verdient een permanente plaats op ieders boekenplank.

19 recensies

Heb je dit boek gelezen? Schrijf een recensie.

Schrijf recensie

Recensies over Adres onbekend (19)

Een boek dat reeds in 1938 is verschenen maar nog actueel is. Diana (dizzie) schreef: waar een klein boekje groot in kan zijn. Eigenlijk is dit boek maar 45 blz. dik met 19 brieven en telegrammen. Over wat één man (Hitler) kan doen en hoe opzwepend...

lees verder

Een boek dat reeds in 1938 is verschenen maar nog actueel is. Diana (dizzie) schreef: waar een klein boekje groot in kan zijn. Eigenlijk is dit boek maar 45 blz. dik met 19 brieven en telegrammen. Over wat één man (Hitler) kan doen en hoe opzwepende ideeën mensen kunnen veranderen. Twee vrienden en ex-zakenpartners, een Duitser en een Jood, schrijven brieven naar elkaar. De eerste is van 12-11-1932 en de laatste is van 03-03-1934. Een roman over hoe een vriendschap kan wijzigen in.... Dit boek is in 1938 reeds uitgegeven. Toen wisten ze eigenlijk al in Amerika wat er dus in Duitsland afspeelden. Indrukwekkend, beangstigend en schokkend boekje.

Mij viel dit boekje een beetje tegen na al die goede reacties. Net als MissLizard heeft het me niet echt geraakt en had ik er wat meer van verwacht. Ook komt dit misschien omdat ik dacht dat dit waargebeurd was en dit dus niet zo is (waar ik pas achterkwam toen ik het aan het lezen was) dat vond ik een minpunt. Misschien binnenkort nog eens lezen wetende dat dit dus níet waargebeurd is, misschien komt het dan anders op me over.

Mooi boekje, maar het heeft me niet echt geraakt. Ik vind de stijl wat kunstmatig (misschien had ik de Engelse editie moeten lezen ipv de Nederlandse). Sterk vind het verhaal hoe oude vriendschap compleet verwoest wordt en de ultieme wraak van Max. M...

lees verder

Mooi boekje, maar het heeft me niet echt geraakt. Ik vind de stijl wat kunstmatig (misschien had ik de Engelse editie moeten lezen ipv de Nederlandse). Sterk vind het verhaal hoe oude vriendschap compleet verwoest wordt en de ultieme wraak van Max. Maar helaas deed het verhaal mij niet meer dan een item over een nare gebeurtenis in een actualiteitenprogramma, misschien omdat je maar heel weinig over de hoofdpersonen te weten komt, misschien door het (Nederlandse?)taalgebruik van het boek. Goed boek hoor, maar ik had er, na alle reacties die ik erop gelezen heb, meer van verwacht.

Ik heb dit juweeltje ook 5 duimpjes gegeven. Kippenvel.

Niet te geloven wat 64 bladzijdes met je kunnen doen. Koude rillingen, tranen, afschuw en nog veel meer. Ik hoop dat iedereen dit boekje leest en dat men leert dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Ondanks ( of misschien wel dankzij) de maar 64 bladzijden, weet de schrijfster ons duidelijk over te brengen wat het nationaalsocialisme met mensen heeft gedaan. Ik kan niet anders dan hier 5 duimpjes voor geven en op nr. 1 van mijn TOP 10 zetten! Een boekje wat ik iedereen zou willen aanraden: je leest het in een paar uurtjes uit, maar "pakt je in je hart". Zoals The New York Times al schreef: "Het is de meest effectieve aanklacht tegen de nazi's die in druk is verschenen".

Zo´n klein boekje, maar wat een impact! Dit wordt een boekje wat ik veel kado zal geven het komende jaar en wat ik van harte zal aanbevelen.

Boek laat duidelijk zien dat mensen makkelijk te veranderen zijn door opzwepende ideeën. Zo zie je maar dit kan zo weer gebeuren. Verrassend juweeltje.

Typisch zo'n WHAT-IF verhaal. Hoe zou de oorlog verlopen zijn als dit boekje niet in een la was blijven liggen maar het verhaal in grote oplages gedrukt zou zijn.....

Deze Nalatenschap van Mevr.Kathrine Kressman Taylor wordt ook door mij doorgegeven. Adres onbekend blijft altijd actueel en zal een waarschuwing zijn voor iedereen die er kennis van neemt.

Meer recensies Laden...

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie