boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

De Boekendief

Markus Zusak

4.4
102 waarderingen
  • ISBN: 9789044342628
  • Jaar: 2014
  • Uitgeverij: The House of Books
  • Druk: 1ste
  • Genre: Romans
  • Pagina's: 560
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: ak
Meer kenmerken

Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk lijkt achtergelaten. Liesel leert lezen van haar pleegvader en begint een passie te ontwikkelen voor boeken en taal. Al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi's, uit de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester, waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar het zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor Liesel open, maar ook dicht...

38 recensies

Heb je dit boek gelezen? Schrijf een recensie.

Schrijf recensie

Recensies over De Boekendief (38)

Een boek om in een keer uit te lezen

Ik heb veel boeken gelezen over de Tweede Wereldoorlog, zowel fictie als non-fictie.

Ik heb nog nooit een boek gelezen dat de situatie van het doorsnee Duits gezin in deze tijd zo goed weergeeft. Een aanrader voor iedereen.

De dood heeft het druk zeker nu WO II voor de deur staat, maar heeft gelukkig nog tijd om het verhaal over Liesel te schrijven; Liesel wordt door haar moeder naar een pleeggezin gebracht nabij Muenchen, op die tocht verliest ze haar broertje. Ondanks...

lees verder

De dood heeft het druk zeker nu WO II voor de deur staat, maar heeft gelukkig nog tijd om het verhaal over Liesel te schrijven; Liesel wordt door haar moeder naar een pleeggezin gebracht nabij Muenchen, op die tocht verliest ze haar broertje. Ondanks het gemis van haar eigen familie krijgt ze toch een familiaire band met de pleegouders, vooral met vader Hans,die vaak accordeon speelt. In huis verandert er iets als (de oorlog is begonnen)Max, een joodse jongen bij hun onderduikt, de jonge Liesel (12,13,14) heeft een zwak voor hem. De oorlog laat ook in dit duitse plaatsje sporen na, zeker als de oorlog zijn einde nadert en Liesel bevriend raakt met Rudy Steiner, waarmee ze vaak gaat shoppen (lees: stelen) om aan voedsel te komen. Liesel heeft als specialiteit boeken stelen. Een prachtige roman, waarbij ook weer blijkt dat op het duitse land ook onder de mensen de oorlog het nodige te weeg bracht.

Wat een hoop reacties al! Dit lezend in mei met de vele documentaires op TV is het heel verfrissend en tegelijkertijd indrukwekkend om de Tweede WO vanaf een ander punt te benaderen: de Dood en een negenjarig meisje. Na een bijna irritant begin met v...

lees verder

Wat een hoop reacties al! Dit lezend in mei met de vele documentaires op TV is het heel verfrissend en tegelijkertijd indrukwekkend om de Tweede WO vanaf een ander punt te benaderen: de Dood en een negenjarig meisje. Na een bijna irritant begin met vele-vele tussen uitlegjes van de Dood tussen een soort van blaadjes, wordt je losgelaten en ga je werkelijk "in" het verhaal. Het vooraf vertelde einde is niet het werkelijke waarmee je achtergelaten word: de verteller de Dood heeft het laatste woord en geeft je daarmee je een laatste (maar zeker niet je enige) overdenking. De personages zijn hartverwarmend, het beschreven leven meer dan hard. En laat je niet weerhouden door de dikte: het leest (na de eerste 100 ofzo bladzijden) ontzettend snel, bijna jammer.

wat een geweldig boek. kon het niet wegleggen. heel apart geschreven, maar niet storend.

Een origineel en mooi verteld verhaal. Aangrijpend en ontroerend. Een boek om ooit weer eens te herlezen.

Wat een prachtig boek! Ik heb eigenlijk niks toe te voegen aan alle reacties. Ook ik moest eerst even wennen aan de schrijfwijze, maar na een poosje zit je helemaal in het verhaal. Het einde is zeer ontroerend en heb het met een brok in mijn keel uitgelezen. Prachtig!

Ik ga mee met de reactie van Sannetje1985, vond het een ontzettend mooi verhaal maar het heeft mij ook minder gedaan dan de voorgaande reacties laten lezen.

De Boekendief is een erg mooi boek en bijzonder doordat het verteld wordt door De Dood. Het is goed leesbaar opgezet en het heeft me echt meegesleept in het verhaal. Het heeft me echter niet zoveel gedaan als ik lees in onderstaande reacties. Geen tranen voor mij... Gewoon een mooi boek waar je zeker aandacht aan mag besteden!

Deze reactie bevat spoilers, selecteer de tekst om de spoilers te lezen. Prachtig boek! je raakt helemaal gehecht aan de personages. Inderdaad is het eventjes wennen aan de schrijfwijze maar daar ben je zo overheen. Zo mooi dat ik hier en daar wel wat tranen gelaten heb. Zou Liesel met Max getrouwd zijn?

Nadat ik de laatste letters van dit prachtige verhaal had gelezen viel ik stil. Ik kon niet zo maar afscheid nemen van Liesl, Rudy, Hans en Rosa. Ze moesten nog even bij me blijven. Ik wilde hun verhaal in zijn volle hevigheid tot me laten doordringe...

lees verder

Nadat ik de laatste letters van dit prachtige verhaal had gelezen viel ik stil. Ik kon niet zo maar afscheid nemen van Liesl, Rudy, Hans en Rosa. Ze moesten nog even bij me blijven. Ik wilde hun verhaal in zijn volle hevigheid tot me laten doordringen, het ergens opslaan in mijn hart zodat ik het naar behoeven kan terugbrengen in mijn herinnering, wanneer en waar dan ook. Dus het duurde even voordat ik woorden had gevonden om deze reactie te kunnen plaatsen. Bij zo'n ontroerend en indrukwekkend verhaal als De Boekendief steken mijn woorden maar bleekjes af. Een dergelijke unieke leeservaring laat zich immers niet vangen in een paar zinnen. Machtig mooi, wou ik maar zeggen. Machtig mooi!

Meer recensies Laden...

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie