boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

De Boekendief

Markus Zusak

4.4
104 waarderingen
  • ISBN: 9789044342628
  • Jaar: 2014
  • Uitgeverij: The House of Books
  • Druk: 1ste
  • Genre: Romans
  • Pagina's: 560
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: ak
Meer kenmerken

Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk lijkt achtergelaten. Liesel leert lezen van haar pleegvader en begint een passie te ontwikkelen voor boeken en taal. Al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi's, uit de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester, waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar het zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor Liesel open, maar ook dicht...

39 recensies

Heb je dit boek gelezen? Schrijf een recensie.

Schrijf recensie

Recensies over De Boekendief (39)

Aparte roman

Een heel apart boek, kinderlijk geschreven, lijkt een beetje op “De jongen in de gestreepte pyjama” van John Boyne. Het verhaal wordt verteld door de Dood, die het erg druk heeft.

Je volgt het leven van Liesel Meminger, 9 jaar oud in 1939 in Nazi-Dui...

lees verder

Een heel apart boek, kinderlijk geschreven, lijkt een beetje op “De jongen in de gestreepte pyjama” van John Boyne. Het verhaal wordt verteld door de Dood, die het erg druk heeft.

Je volgt het leven van Liesel Meminger, 9 jaar oud in 1939 in Nazi-Duitsland. Ze wordt samen met haar broertje Werner ondergebracht bij een pleeggezin in Molching. Tijdens de treinreis naar dit pleeggezin overlijdt haar broertje en neemt Liesel Het Doodgravershandboek mee, dat per ongeluk op het graf van haar broertje is achtergelaten. Voor haar symboliseert dit boek de laatste dag met haar broertje.

Haar pleegouders zijn de aardige anti-Nazi huisschilder Hans Hubermanns en zijn ontevreden, vaak scheldende, vrouw Rosa. Haar pleegvader leert Liesel lezen als ze ’s nachts wakker wordt van nachtmerries over haar moeder en broertje. Al snel steelt ze boeken bij de boekverbrandingen van de nazi’s en de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester.

Er wordt goed beschreven hoe de Joden leden onder het nazi-regiem en hoe de "gewone" Duitse bevolking leed onder de waanzin van Hitler. Ook Liesel werd gedwóngen deel te nemen aan de Hitlerjugend en het leger in te gaan.

Eind 1940 duikt de zoon van een joodse kennis van Hans bij hen onder en er groeit een band tussen Max en Liesel. Na een bombardement in 1943 is Liesel de enige in de straat die nog leeft en gaat ze op zoek naar Max.

Het boek beschrijft een treurig leven, waarin ze iedere keer opnieuw afscheid moet nemen van een geliefd persoon. Maar het leven wordt door haarzelf zo zonnig mogelijk geleefd, omdat haar kinderlijke ziel niet helemaal kan doorzien wat al die oorlogsellende om haar heen veroorzaakt.

Een boek om in een keer uit te lezen

Ik heb veel boeken gelezen over de Tweede Wereldoorlog, zowel fictie als non-fictie.

Ik heb nog nooit een boek gelezen dat de situatie van het doorsnee Duits gezin in deze tijd zo goed weergeeft. Een aanrader voor iedereen.

De dood heeft het druk zeker nu WO II voor de deur staat, maar heeft gelukkig nog tijd om het verhaal over Liesel te schrijven; Liesel wordt door haar moeder naar een pleeggezin gebracht nabij Muenchen, op die tocht verliest ze haar broertje. Ondanks...

lees verder

De dood heeft het druk zeker nu WO II voor de deur staat, maar heeft gelukkig nog tijd om het verhaal over Liesel te schrijven; Liesel wordt door haar moeder naar een pleeggezin gebracht nabij Muenchen, op die tocht verliest ze haar broertje. Ondanks het gemis van haar eigen familie krijgt ze toch een familiaire band met de pleegouders, vooral met vader Hans,die vaak accordeon speelt. In huis verandert er iets als (de oorlog is begonnen)Max, een joodse jongen bij hun onderduikt, de jonge Liesel (12,13,14) heeft een zwak voor hem. De oorlog laat ook in dit duitse plaatsje sporen na, zeker als de oorlog zijn einde nadert en Liesel bevriend raakt met Rudy Steiner, waarmee ze vaak gaat shoppen (lees: stelen) om aan voedsel te komen. Liesel heeft als specialiteit boeken stelen. Een prachtige roman, waarbij ook weer blijkt dat op het duitse land ook onder de mensen de oorlog het nodige te weeg bracht.

Wat een hoop reacties al! Dit lezend in mei met de vele documentaires op TV is het heel verfrissend en tegelijkertijd indrukwekkend om de Tweede WO vanaf een ander punt te benaderen: de Dood en een negenjarig meisje. Na een bijna irritant begin met v...

lees verder

Wat een hoop reacties al! Dit lezend in mei met de vele documentaires op TV is het heel verfrissend en tegelijkertijd indrukwekkend om de Tweede WO vanaf een ander punt te benaderen: de Dood en een negenjarig meisje. Na een bijna irritant begin met vele-vele tussen uitlegjes van de Dood tussen een soort van blaadjes, wordt je losgelaten en ga je werkelijk "in" het verhaal. Het vooraf vertelde einde is niet het werkelijke waarmee je achtergelaten word: de verteller de Dood heeft het laatste woord en geeft je daarmee je een laatste (maar zeker niet je enige) overdenking. De personages zijn hartverwarmend, het beschreven leven meer dan hard. En laat je niet weerhouden door de dikte: het leest (na de eerste 100 ofzo bladzijden) ontzettend snel, bijna jammer.

wat een geweldig boek. kon het niet wegleggen. heel apart geschreven, maar niet storend.

Een origineel en mooi verteld verhaal. Aangrijpend en ontroerend. Een boek om ooit weer eens te herlezen.

Wat een prachtig boek! Ik heb eigenlijk niks toe te voegen aan alle reacties. Ook ik moest eerst even wennen aan de schrijfwijze, maar na een poosje zit je helemaal in het verhaal. Het einde is zeer ontroerend en heb het met een brok in mijn keel uitgelezen. Prachtig!

Ik ga mee met de reactie van Sannetje1985, vond het een ontzettend mooi verhaal maar het heeft mij ook minder gedaan dan de voorgaande reacties laten lezen.

De Boekendief is een erg mooi boek en bijzonder doordat het verteld wordt door De Dood. Het is goed leesbaar opgezet en het heeft me echt meegesleept in het verhaal. Het heeft me echter niet zoveel gedaan als ik lees in onderstaande reacties. Geen tranen voor mij... Gewoon een mooi boek waar je zeker aandacht aan mag besteden!

Deze reactie bevat spoilers, selecteer de tekst om de spoilers te lezen. Prachtig boek! je raakt helemaal gehecht aan de personages. Inderdaad is het eventjes wennen aan de schrijfwijze maar daar ben je zo overheen. Zo mooi dat ik hier en daar wel wat tranen gelaten heb. Zou Liesel met Max getrouwd zijn?

Meer recensies Laden...

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie