boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

Firmin

Sam Savage

4.2
24 waarderingen
  • ISBN: 9789056722876
  • Jaar: 2009
  • Uitgeverij: A. W. Bruna
  • Druk: 1ste
  • Genre: Romans
  • Pagina's: 196
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: Sandra
Meer kenmerken

Firmin wordt geboren in de donkere kelder van een rommelige boekhandel in Boston, een ontmoetingsplaats voor auteurs en verwoede lezers. Al snel blijkt dit ratje zich te onderscheiden van zijn broertjes en zusjes: hij is een groot boekenliefhebber. Sterker nog, hij verslindt ze. Een geletterde rat is echter zeldzaam en Firmin zoekt een zielsverwant in boekhandelaar Norman Shine en in Jerry Magoon, een verstokte,mislukte schrijver,maar voor Firmin een held. Nu Firmin in de boekwinkel zijn onverzadigbare honger naar literatuur probeert te stillen – aan de hand van onder andere Oliver Twist, Alice in Wonderland, Don Quichot en Lolita – worden zijn emoties steeds menselijker en leert hij tegelijkertijd de barre buitenwereld kennen…

16 recensies

Heb je dit boek gelezen? Schrijf een recensie.

Schrijf recensie

Recensies over Firmin (16)

Gekregen van Peanuts toen we elkaar afgelopen voorjaar in Utrecht ontmoetten, besloot ik dat dit een fijn boekje zou zijn om tussen het schrijven door te lezen. Vergissing. Halverwege kon ik het niet meer wegleggen en moest ik mij elke keer bedwingen...

lees verder

Gekregen van Peanuts toen we elkaar afgelopen voorjaar in Utrecht ontmoetten, besloot ik dat dit een fijn boekje zou zijn om tussen het schrijven door te lezen. Vergissing. Halverwege kon ik het niet meer wegleggen en moest ik mij elke keer bedwingen om het niet op te pakken als ik achter mijn laptop aan mijn nieuwe boek werkte. En vanavond was het raak. Ik voelde me niet lekker, zette de laptop aan de kant en heb het laatste deel, minstens een kwart van het boek, in één ruk uitgelezen. Ook ik sluit het ratje Firmin in mijn hart, niet alleen door het verhaal, maar ook door de weergaloze manier waarop het geschreven is. Komisch en triest tegelijk. Alles bestaat slechts een moment, behalve datgene wat we in onze herinnering bewaren (blz. 161). Firmin blijft in ieder geval in mijn herinnering. Én in mijn boekenkast!

Na de nood voor voedsel, literatuur en vervolgens de nood tot communiceren beleeft Firmin een laatste grootse droom en daarmee heeft hij zich een weg gebaand naar mijn hart. Toen ik las over de pogingen van Firmin om gebarentaal te leren - wat niet g...

lees verder

Na de nood voor voedsel, literatuur en vervolgens de nood tot communiceren beleeft Firmin een laatste grootse droom en daarmee heeft hij zich een weg gebaand naar mijn hart. Toen ik las over de pogingen van Firmin om gebarentaal te leren - wat niet gemakkelijk is zonder de beschikking over menselijke vingertjes zodat hij maar besloot (praktisch als hij is) om zicht de meest gemakkelijkste gebaren eigen te maken - wat resulteerde in 'tot ziens, ritssluiting' liepen de tranen over mijn wangen. Ik heb geweldig gelachen want ik zag het helemaal voor me, zo'n minkukel van een ratje wat voor je gaat staan en staat de flapperen en te ritsen. En dan de boektitels die hij verzint om bepaalde situaties te relativeren, zo ongelooflijk humervol!!! En toch ook zo gevoelig, zwaarmoedig en bewust van zichzelf...Dag lieve Firmin, je krijgt een mooi plekje in mijn boekenkast.

Misschien stond mijn pet er niet naar? Hoe dan ook, ik ben het eerder met Linsey dan met andere dizzies eens: ik vond er gewoon niet zoveel aan, aan Firmin. Wonderlijk toch.

Jammer genoeg deel ik niet het enthousiasme over het boekje Firmin. Heb boeide me gewoon niet. Heb er verder weinig over te zeggen. Ik geef het slechts twee duimpjes omdat ik het wel heb uitgelezen.

Na het zien van de films Willard (in 1971) en de sequel Ben ( in 1972) had ik het – meende ik - voor altijd gehad met de ratten. Wat een ellendige rotzakken! Maar dankzij de erudiete, vaak eenzame, dikwijls filosofische maar altijd grandioos humori...

lees verder

Na het zien van de films Willard (in 1971) en de sequel Ben ( in 1972) had ik het – meende ik - voor altijd gehad met de ratten. Wat een ellendige rotzakken! Maar dankzij de erudiete, vaak eenzame, dikwijls filosofische maar altijd grandioos humoristische rat Firmin ben ik helemaal genezen van mijn jarenlange vooroordeel. Wat een innemende en menselijke rat! Ik meende me af en toe zelfs ik hem te herkennen. Als een schrijver kans ziet om je op het ene moment totaal stil te krijgen en je op het andere moment hardop aan het lachen te krijgen dan heeft hij behoorlijk wat in zijn mars. Een klein boekje (jammer genoeg nog geen 200 bladzijden) maar van uitzonderlijk grote klasse.

Het door Zazou geplaatste filmpje (waarvoor dank!) is geweldig. Het zegt alles over dit leuke boekje. Firmin is een ratje, dat stapel is op boeken. Hij is belezen. Hij beschouwt de buitenwereld via de boeken die hij heeft gelezen. En hij steelt je ha...

lees verder

Het door Zazou geplaatste filmpje (waarvoor dank!) is geweldig. Het zegt alles over dit leuke boekje. Firmin is een ratje, dat stapel is op boeken. Hij is belezen. Hij beschouwt de buitenwereld via de boeken die hij heeft gelezen. En hij steelt je hart, in de loop van het verhaal. De omschrijving: Een ironische en tedere hommage aan verwoede lezers dekt de lading helemaal. Het boek bevat prachtige beschrijvingen en hele mooie zinnen. Voorbeeld: Mij rest slechts de stilte van gedachten die in de bodemloze put van mijn geheugen vallen. (pag 108) En zo zijn er veel meer! En laat ik niet vergeten de schattige tekeningen te vermelden. Die brengen Firmin, Shine en Magoon nog eens extra tot leven. Een dikke aanrader!

window.addEvent("domready", function(){var FO1273658435 = { movie:"http://www.youtube.com/v/i8ha41RFzUM", width:"300", height:"247", majorversion:"8", build:"0", xi:"true" };UFO.create(FO1273658435, "divID1273658435");}); Tja, wat moet ik híer nou aan toevoegen?

Firmin, Firmin, Firmin. Wat heb ik genoten van dit boek. Ik sloeg het letterlijk met een grote zucht dicht. De dag erna was dit onroerend ratje nog in mijn gedachten. Werkelijk een aanrader voor elke boekenliefhebber!!!!! Mooi, ontroerend, komisch en zo menselijk. Lezers van dit boek weten wat ik hiermee bedoel.

Mooi klein boekje inderdaad, ik ben het met de reacties hieronder helemaal eens.

Een bijzonder boekje met veel fantasie geschreven en met prachtige vondsten. Het zwaarmoedige ratje Firmin wat honderden boeken leest, piano speelt, films kijkt, droomt over z'n Liefjes en over van alles nadenkt. Bijvoorbeeld Firmin die constateert d...

lees verder

Een bijzonder boekje met veel fantasie geschreven en met prachtige vondsten. Het zwaarmoedige ratje Firmin wat honderden boeken leest, piano speelt, films kijkt, droomt over z'n Liefjes en over van alles nadenkt. Bijvoorbeeld Firmin die constateert dat mensen een gebrek proberen te compenseren met een bril, een gebit of een gehoorapparaat. Hij bedenkt dat hij zijn gemis aan het kunnen praten, het uiten van zijn gevoelens en gedachten misschien kan verhelpen door het gebruiken van een typmachine of het toepassen van gebarentaal. Dit is allemaal echter niet zo eenvoudig en levert hilarische tafereeltjes op. En de cadeautjes, de roos en de ring, die Firmin aan Norman geeft en vooral de reactie van Norman hierop. Nooit gedacht dat een ratje zulke vertederende gevoelens bij me zou kunnen opwekken.

Meer recensies Laden...

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie