boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

Gestameld liedboek. Moedergetijden

Erwin Mortier

4.7
10 waarderingen
  • ISBN: 9789023464099
  • Jaar: 2011
  • Uitgeverij: Bezige Bij
  • Druk: 1ste
  • Genre: Romans
  • Pagina's: 176
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: Ellen IJzerman (Prowisorio)
Meer kenmerken

Gestameld liedboek. Moedergetijden is het portret van Mortiers moeder die aan alzheimer leidt. Ze heeft geen wilsbeschikking gemaakt en geleidelijk wordt ze door de ziekte overmeesterd. Haar man en kinderen maken deze martelgang met haar mee en moeten lijdzaam toezien hoe de vrouw die ze hebben gekend langzaam wegglijdt. In brokkelige fragmenten schrijft Mortier over dit wrede proces: ‘Mijn moeder heeft me vandaag een stofbeurt gegeven, ze meende dat ik een meubel was. Misschien een ladekast of een oud fornuis. Ze ging met een helgeel doekje over de knopen in mijn hemd, naar mijn hals toe, wimpelde ermee rond mijn oren, stofte mijn kin af. Toen gaf ze een teken dat ik mijn mond moest openen – en propte daar de stoflap in en vergat ons.’ Gestameld liedboek is een hartverscheurend verslag, geschreven door een zoon die de gave heeft dit relaas te transformeren tot een literair en universeel meesterstuk.

7 recensies

Heb je dit boek gelezen? Schrijf een recensie.

Schrijf recensie

Recensies over Gestameld liedboek. Moedergetijden (7)

Van Mortier heb ik nooit eerder iets gelezen, maar wat kan deze man schrijven. Wat een geweldig gebruik van de taal. Het schrijnende is dat hij zulke práchtige woorden gebruikt om die verschrikkelijke, mensonterende ziekte te beschrijven. Ik struike...

lees verder

Van Mortier heb ik nooit eerder iets gelezen, maar wat kan deze man schrijven. Wat een geweldig gebruik van de taal. Het schrijnende is dat hij zulke práchtige woorden gebruikt om die verschrikkelijke, mensonterende ziekte te beschrijven. Ik struikel op pagina 9 al over een juweeltje: “Soms mompelt ze mondenvol pap naar buiten, ben ik het die luistert en met een zakdoek de woordmoes van haar kin veegt.” Of (pag 15): “De taal heeft de koffers gepakt en is over de reling van het kapseizende schip gesprongen (…) “ Het doet je (weer eens) beseffen hoe bijzonder het in feite is, dat we allemaal tekentjes zien die we kunnen omzetten in taal en daar dan ook nog een eigen beeld bij schetsen. En omgekeerd. Tussen al die prachtige taal sijpelt de liefde, zowel tussen de ouders van Mortier, met name in de liefdevolle verzorging van zijn moeder door zijn vader, als tussen de auteur en zijn moeder, zonder dat hij een beeld van haar schetst als perfecte moeder. In het licht van die liefde constateert hij dan ook terecht (p 55) “…ik kan me niet voorstellen wat zo’n ziekte zou aanrichten in een gezin waar het nooit goed heeft geboterd, waar alle sluimerende conflicten bloot komen te liggen, in al hun rauwheid.” Misschien moet je Alzheimer bij familieleden hebben ontmoet om dit boek op waarde te schatten, maar ook zonder die ervaring is het een genot om te lezen. Het is eigenlijk een boek dat je in bezit moet hebben, zodat je steeds weer stukjes kunt herlezen. Een heel bijzonder boek en een hele dikke aanrader! 5 sterren zijn bij lange na niet genoeg...

Ik heb het tergend langzaam gelezen, juist om al het mooie en ontroerende optimaal op me in te kunnen laten werken. Mooi, maar daardoor moest ik ook af en toe flink slikken...

Een heel mooi ontroerend verhaal. Geen boek om in één adem uit te lezen. Af en toe moet je het neerleggen om het gelezene even te laten bezinken.

De moeder van Erwin Mortier lijdt aan Alzheimer,op ontroerende wijze schrijft hij over het achteruitgaan en verlies van haar geheugen. Het is een triest proces en Mortier weet het prachtig weer te geven. Een boek wat me geraakt heeft.

Wat een prachtig, ontroerend boekje is dit. Erg heftig om te lezen als je in een vergelijkbare situatie zit, maar het biedt herkenning en toch ook wel troost.

Gestameld liedboek- Moedergetijden is de nieuwste roman van Erwin Mortier. In dit verhaal staat de moeder centraal, de moeder die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Een ziekte waarvan men nog steeds niet de oorzaak kent en waarvoor men ook nog geen g...

lees verder

Gestameld liedboek- Moedergetijden is de nieuwste roman van Erwin Mortier. In dit verhaal staat de moeder centraal, de moeder die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Een ziekte waarvan men nog steeds niet de oorzaak kent en waarvoor men ook nog geen geneeswijze kent. De uitgesproken kenmerken van de ziekte zijn het wegvallen van het geheugen, het verlies van besef van tijd en ruimte, vaak ook het wegvallen van de taal. Dit aftakelingsproces is niet enkel schrijnend voor de getroffene maar is vaak zeer moeilijk aanvaardbaar voor de levenspartner en de kinderen. Het is als direct betrokkene zeer moeilijk om te berusten in het -langzaam of juist heel snel- wegglijden van een geliefd persoon tot nog enkel een omhulsel. Vrij lang heb ik geaarzeld om dit boek te lezen, als familielid van een Alzheimer patiënt vreesde ik de confrontatie met het boek. Na lezing kan ik enkel stellen dat het enorm troostend heeft gewerkt. De roman geeft een zeer realistisch beeld van het aftakelingsproces. Maar zelden of nooit heb ik in zulke prachtige, mooi gekozen woorden en zinsconstructies de teloorgang van een menselijk bestaan verwoord gezien. Dit boek is geschreven vanuit het hart, met diep respect en gevoel van waardigheid voor de Alzheimer patiënt.

Een verdrietig maar prachtig ontroerend boekje van de taalvirtuoos Mortier. Een verhaal over sterfelijkheid, over liefde, over herinneringen aan een liefdevol opgroeien. En natuurlijk over verlies en dat alles in prachtige poëtische bewoordingen. €..

lees verder

Een verdrietig maar prachtig ontroerend boekje van de taalvirtuoos Mortier. Een verhaal over sterfelijkheid, over liefde, over herinneringen aan een liefdevol opgroeien. En natuurlijk over verlies en dat alles in prachtige poëtische bewoordingen. ‘Wat me nog het meest bij haar opvalt, wat me de meeste treurnis bezorgt, dat is de dubbele stilte van haar zijn. De taal heeft de koffers gepakt en is over de reling van het kapseizende schip gesprongen, maar er heerst ook een andere stilte in haar of rond haar.’ Een kippevelboek!

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie