boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

Godenslaap

Erwin Mortier

4.2
20 waarderingen
  • ISBN: 9789023427780
  • Jaar: 2008
  • Uitgeverij: De Bezige Bij
  • Druk: 1ste
  • Genre: Romans
  • Pagina's: 204
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: Arthur
Meer kenmerken

Een stokoude vrouw die de dood voelt naderen blikt terug op haar kinderjaren, de liefdes die ze heeft gekend, haar huwelijk en de jaren van de Eerste Wereldoorlog die ze met haar moeder en haar broer in Frankrijk doorbracht. Gaandeweg ontstaat een intiem panorama van België, baar onduidelijke vaderland. Aan geen van die gebeurtenissen wil ze meer nadruk geven dan aan de andere, ze hunkert naar een oneindig lange zin, 'die al wat er is in zich opneemt, zoals een hofdame uit de pruikentijd, in wier lokken een armada van parels kapseist, haar talloze rokken optilt terwijl ze de trappen van de opera betreedt - of de ladder naar het schavot'. Godenslaap, de vijfde roman van Erwin Mortier, speelt zich af op het raakvlak tussen de grote geschiedenis en kleine mensenlevens, tussen taal en wereld, verbeelding en werkelijkheid, tussen geschiedschrijving en verhalend proza.

11 recensies

Heb je dit boek gelezen? Schrijf een recensie.

Schrijf recensie

Recensies over Godenslaap (11)

Ik bewonder mensen die alles met zulke prachtige volzinnen onder woorden kunnen brengen als Erwin Mortier doet in Godenslaap, maar ik vind het altijd moeilijk doorlezen, daarnaast vond ik het verhaal ook niet echt boeiend genoeg, mijn gedachten dwaalden voortdurend af en dat hoort niet bij een boek dat je interessant genoeg vind, geen match dus.

Heel langzaam lezen zodat je echt kunt genieten van de prachtige schrijfstijl. Een boek dat je daarna misschien af en toe uit de kast moet pakken om gewoon een bladzijde te lezen. Erwin Mortier is een ware woordkunstenaar.

De schrijfstijl was prachtig en het verhaal was wat mij betreft er aan ondergeschikt. Toen ik de schrijfstijl genoeg bewonderd had bleef er te weinig verhaal over om door te gaan, helaas.

Just not my cup of tea.

Een schitterend boek dat ik langzaam tot mij nam. Ik wijdde er een Blog aan omdat het boek tot mijn Top 10 behoort. Zolang er zulke schrijvers zijn worden de dagen - als ze zwaar mochten zijn - voor mij lichter.

Schitterend boek met een prachtige schrijfstijl. Door de eerste pakweg dertig bladzijdes moest ik me wat heenworstelen maar daarna was ik verkocht. Mortier moet een zeer goed observator zijn, zoals hij mensen en hun gedragingen, hun omgeving beschrij...

lees verder

Schitterend boek met een prachtige schrijfstijl. Door de eerste pakweg dertig bladzijdes moest ik me wat heenworstelen maar daarna was ik verkocht. Mortier moet een zeer goed observator zijn, zoals hij mensen en hun gedragingen, hun omgeving beschrijft, subliem! Zo ook zijn schetsen van doodnormale dingen als bijvoorbeeld wasgoed: 'een labyrint van roerloze geestverschijningen, een platonische wereld vol beddenlakens zonder een rimpel, afgewisseld met onderhemden die aan hun mouwen op de lijn gespeld zijn, zodat ze de stomme verongelijkktheid tentoonspreiden van gehangen na de laatste stuiptrekking' Ook erg mooi en treffend vond ik de beschrijving van moeders gedrag voor en tijdens haar menstruatie, 'het was alsof uit mijn moeders lichaam ontelbare fijne tentakels ontsproten. Een netwerk van ijle draden strekte zich rond haar uit en verbond iedere hoek en naad in huis met haar zenuwstelsel. De minste beweging zette zich over dat onzichtbare systeem verder. Trillingen brachten trillingen voort' Bijzonder vond ik dat Helena jaloers is op de mogelijkheden die schilders hebben, zij zou de taal ook willen fijnstampen, er olie doorheen mengen, een nieuwe kleur scheppen door wat poeder van het ene woord bij poeder van het andere te voegen, een taal willen waarmee je eerst een ondergrond kunt aanbrengen, die door de kleuren erboven heen blijft schemeren. Maar bovenal 'Jaloers omdat ik een taal zou willen die geen betekenis draagt, maar bovenal intensiteit, een betekenis die aan de betekenis ontstijgt, en die je niet zozeer zou moeten lezen, als wel bezien' Nou met de taal die Mortier Helena geeft, is hélemaal niets mis en met de intensiteit zeker ook niet... Literair smullen zie ik hieronder staan, dat is het zeker.

Dit was mijn eerste roman van Erwin Mortier. Wat een geweldig geschreven boek. Schitterend poëtisch proza. Mooie beeldspraken, treffende beschrijvingen, kortom: literair smullen. Het boek gaat voor een deel over de Eerste Wereldoorlog maar geeft vooral een goed tijdsbeeld van het begin van de twintigste eeuw. Wat mij betreft een echte aanrader.

Alhoewel ik normaal niet dadelijk grijp naar boeken met het thema eerste wereldoorlog heb ik toch dit boek uitgekozen om te lezen... lag het aan de prachtige omslag?! Het boek heeft mij echt aangegrepen niet enkel om het verhaal maar vooral omwille van de- m.i - prachtige schrijfstijl en woordgebruik van de schrijver. Op sommige momenten zag ik de scene echt voor ogen of voelde ik ze lichamelijk sterk aan.

Prachtig boek het is bijna een muziekstuk dus gecomponeerd. Het is hem gelukt je vanuit een ander perspectief te laten kijken naar de eerste wereldoorlog. Door de ogen en herinneringen van een oude vrouw wordt je meegenomen naar het Belgie aan het be...

lees verder

Prachtig boek het is bijna een muziekstuk dus gecomponeerd. Het is hem gelukt je vanuit een ander perspectief te laten kijken naar de eerste wereldoorlog. Door de ogen en herinneringen van een oude vrouw wordt je meegenomen naar het Belgie aan het begin van de 20 eeuw . De oorlog blijft op een afstand maar is zeker aanwezig en komt gaandeweg het verhaal dichterbij. Meesterlijke zet is het toevoegen van een fotograaf/minnaar waardoor het boek nog meer diepte ktijgt. Hij maakt foto 's van het oorlogsfront waardoor de eerste wereld oorlog door een lens wordt bekeken en details zichtbaar worden gemaakt.

Prachtig poëtisch proza! Het boek dwingt je om te onthaasten en aandachtig te lezen. Dat is echt wel even wennen, maar dat heb je maar te doen, want anders weet je vaak per alinea met van die "precieus meanderende" zinnen niet of er iets positiefs o...

lees verder

Prachtig poëtisch proza! Het boek dwingt je om te onthaasten en aandachtig te lezen. Dat is echt wel even wennen, maar dat heb je maar te doen, want anders weet je vaak per alinea met van die "precieus meanderende" zinnen niet of er iets positiefs of negatiefs beweerd wordt omdat vaak echt elk woord meetelt. Oké, een enkele keer vind ik ook wel dat hij zich vergaloppeert en dan situaties neerzet met al te bloemrijke woorden, puur om te spelen met taal, maar bij 400 bladzijdes zijn dat wat mij betreft slechts een verwaarloosbaar aantal passages. Ga zo door Erwin!

Meer recensies Laden...

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie