boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

Het Boek van de kinderen

A.S. Byatt

4.3
12 waarderingen
  • ISBN: 9789023457015
  • Jaar: 2010
  • Uitgeverij: De Bezige Bij
  • Druk: 1ste
  • Genre: Romans
  • Pagina's: 768
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: Arthur
Meer kenmerken

1895. Wanneer de oudste zoon van de succesvolle kinderboekenschrijfster Olive Wellwood de weesjongen Philip ontdekt in de kelder van het Victoria and Albert Museum in Londen, besluit zij hem mee te nemen naar haar uitgestrekte landgoed in Kent. Voor Philip gaat er een nieuwe, haast magische wereld open wanneer hij de kinderen, familie en vrienden van Olive ontmoet. Maar elke familie heeft zijn geheimen en de vrijzinnige sfeer en de feesten die de Wellwoods organiseren verbergen meer verraad en duisternis dan Philip zich ooit kan voorstellen. De spanningen komen tot het kookpunt wanneer een mysterieuze Duitse poppenspeler op het landgoed arriveert en de dreiging van een wereldoorlog steeds groter wordt. Het boek van de kinderen is een spannend, levendig en verleidelijk epos, dat alleen maar door A.S. Byatt geschreven had kunnen worden.

8 recensies

Heb je dit boek gelezen? Schrijf een recensie.

Schrijf recensie

Recensies over Het Boek van de kinderen (8)

Wat een teleurstelling.Zoveel schrijftalent, fantasie, eruditie en nog een interessante periode op de koop toe en dat gegoten in bijna 800 (!) pagina's zonder plot, zonder duidelijk thema, zonder boodschap zelfs. Het kabbelt maar aan en het zeurt maar door. Zo jammer.

Wat ben ik blij met de reacties die er al staan, zowel bij de Engelse als Nederlandse versie: ik ben helemaal afgetankt door de alomvattendheid van dit boek en kan er geen passende samenvatting meer bij bedenken. De mooie reactie van Sini bij de enge...

lees verder

Wat ben ik blij met de reacties die er al staan, zowel bij de Engelse als Nederlandse versie: ik ben helemaal afgetankt door de alomvattendheid van dit boek en kan er geen passende samenvatting meer bij bedenken. De mooie reactie van Sini bij de engelse versie geeft al aan hoeveel aspecten dit boek te bieden heeft, en nog twijfel ik of alles wel al genoemd is. Rest alleen nog mijn beleving: al heel snel voelde de hoeveelheid personages aan als familie. De grote hoeveelheid informatie over een diversiteit aan onderwerpen (in onderstaande reacties al nader benoemd) is razend interessant maar maakte wel dat ik vaak maar zo'n 50 bladzijden aan een stuk las (soms zit ik dan mezelf in de weg omdat ik dan toch echt weer even weg moet leggen). De verteltrant leest heel prettig maar er wordt zo'n compleet tijdsbeeld geschetst dat het intensief lezen is. Zeker na blz 550 moest ik mijzelf een paar keer herpakken om de "geschiedenis" bladzijden waarin sociaal-maatschappelijke, politieke gebeurtenissen met gebruik van veel bekende historische namen van personen en plaatsen uitgelicht werden, goed en rustig te lezen. Ze zijn essentieel om de bewegingen van de levens van de vele hoofdpersonen te kunnen plaatsen, ook al heb ik een basis kennis van deze geschiedenis wordt hier zoveel verteld dat ik een andere focus nodig had. Geschiedenis vind ik razend interessant maar ik heb wel eens de neiging om er sneller overheen "te vliegen" om weer terug te keren bij mensen. Daarom zal ik het ook niet zo snel aanraden, niet iedereen is van deze "stevige kost" . Het boek vind ik razendknap : zoveel van van alles en nog leesbaar ook, monumentaal, geen woorden voor. Laat ik mijn poging tot uiting in woorden maar staken en maak plaatsvervangend een zeer welgemeende revérence voor deze bijzondere schrijfster A.S.Byatt.

Net als anderen, die een reactie geschreven hebben op dit boek, heb ik er enorm van genoten. Heel fijn ook dat ik de draad niet zo vaak weer op hoefde te pakken omdat ik het in de vakantie gelezen heb. Niet alleen is dit boek prachtig geschreven maar...

lees verder

Net als anderen, die een reactie geschreven hebben op dit boek, heb ik er enorm van genoten. Heel fijn ook dat ik de draad niet zo vaak weer op hoefde te pakken omdat ik het in de vakantie gelezen heb. Niet alleen is dit boek prachtig geschreven maar je doet er een grote hoeveelheid kennis mee op. Gelukkig kon mijn echtgenoot veel vragen omtrent de politieke stromingen in Engeland en Duitsland beantwoorden zodat ik niet telkens op het Internet moest gaan zoeken. Dit smaakt naar meer van deze schrijfster.

Ook ik heb weinig toe te voegen aan onderstaande reacties. Een prachtig geschreven boek !!!

Zowel bij de Nederlandse uitgave als de Engelse uitgave zijn al erg mooie reacties geschreven en ik heb eigenlijk weinig toe te voegen dan dat ik het met de reacties helemaal eens ben. Een mooi geschreven boek, geeft ook veel achtergrondinformatie over een tijdsperiode wat het boek heel interessant maakt. Langzaam lezen en genieten.

A.S. Byatt werd in 1936 in Sheffield geboren als Antonia Susan Drabble. Ze was lange tijd hoogleraar Engels, gespecialiseerd in Victoriaanse literatuur. Ze staat bekend om haar grondige research. Zo biedt ’Het boek van de kinderen’ onder andere i...

lees verder

A.S. Byatt werd in 1936 in Sheffield geboren als Antonia Susan Drabble. Ze was lange tijd hoogleraar Engels, gespecialiseerd in Victoriaanse literatuur. Ze staat bekend om haar grondige research. Zo biedt ’Het boek van de kinderen’ onder andere informatie over het socialisme in Engeland, Duits theater en speculatie in de Zuid-Afrikaanse mijnbouw ten tijde van de Boerenoorlog. Byatt voert er ook historische figuren in op als Emma Goldman en Oscar Wilde. Benedict Fludd is geïnspireerd opde Britse grafisch ontwerper Eric Gill (bekend om zijn lettertype Gill Sans), die zijn dochters jarenlang bleek te hebben misbruikt. Het boek van de kinderen schetst een beeld van het artistieke en intellectuele milieu tussen 1895 en 1918 in Engeland. Een periode aanvankelijk bepaald door optimisme, vrijdenken en onschuld. Kinderen worden op handen gedragen, het is de tijd van de Fabian Society (een voorloper van Labour), van strijd voor vrouwenkiesrecht en sociale hervorming. Byatt portretteert vier met elkaar verbonden gezinnen, waarin de kinderen merken dat elke familie zijn geheimen heeft en de volwassenen veelal vergeten de opgroeiende jeugd te begeleiden op hun weg naar volwassenheid. Aan de sprookjeswereld wordt een eind gemaakt als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Een indrukwekkend tijdsbeeld! Persoonlijk lijkt mij het boek met een 150-tal blz. te kunnen worden ingekort zonder afbreuk te doen aan het werk. De overdaad aan details, de beschrijvingen van schilderijen, kunstwerken is naar mijn persoonlijke smaak iets te veel van het goede. Een lezer met een grondige algemene ontwikkeling en een gedegen kennis van het Engelse culturele leven rond 1900 heeft zeker enkele stappen voor bij het lezen van dit boek.

Een prachtig boek waarbij ik in de regelmaat de laptop even opstartte door de hoeveelheid informatie die het boek je uitvoerig schenkt en ik daardoor geprikkeld werd om nog even het een en ander wat verder uit te zoeken via het wereld wijde web. Het ...

lees verder

Een prachtig boek waarbij ik in de regelmaat de laptop even opstartte door de hoeveelheid informatie die het boek je uitvoerig schenkt en ik daardoor geprikkeld werd om nog even het een en ander wat verder uit te zoeken via het wereld wijde web. Het boek voelt aan als een warme deken, personages komen uitgebreid aan bod (je volgt ze van kinds af aan tot de volwassenen die ze uiteindelijk worden), gebeurtenissen worden zeer uitgebreid omgeschreven maar dat stoort geen moment. Voor mij waren het juist leuke en tevens leerzame beschrijvingen. Het is geen boek waar je vlot doorheen gaat, dat is ook vrijwel onmogelijk als je blootgesteld wordt aan zoveel informatie. Het is een boek waar je in alle rust de tijd voor moet nemen. Beetje bij beetje las ik het boek, maar wat ik las, las ik met volle teugen. De diversiteit, die in het verhaal verwerkt is, is spannend, meeslepend, ontroerend, fantasievol, leerzaam en nog zoveel meer. Wat mij betreft een betoverende roman die het verdient om een klassieker te worden.

Net uit...en wat een prachtig boek, zowel de vormgeving (de buitenkant en het mooie papier) als de inhoud... aaaanrader

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie