boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

Het Zwarte boek

Orhan Pamuk

4.3
4 waarderingen
  • ISBN: 9041705996
  • Jaar: 1990
  • Uitgeverij: Maarten Muntinga - Rainbowpockets
  • Druk: 1ste
  • Genre: Romans
  • Pagina's: 583
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: Jora
Meer kenmerken

Het boek Galip is een jonge advocaat in Istanbul en getrouwd met zijn nichtje Rüya. Op een dag verdwijnt zij in het niets. Vervolgens is ook van zijn neef geen spoor meer te bekennen. Tijdens Galips zoektocht naar hen wordt duidelijk dat beide verdwijningen met elkaar te maken hebben. De ontrafeling van het mysterie is onverwacht en verassend. Pamuk laat in deze spannende en intrigerende roman een prachtig Istanbul zien. Een bijzondere en betoverende stad die het labyrint vormt voor de raadselachtige zoektocht van Galip.

2 recensies

Recensies over Het Zwarte boek (2)

Beetje te lang gewacht om mijn reactie te formuleren maar had gelukkig wel wat notities ervan gemaakt. Een complex, tamelijk briljant maar veeleisend boek. In de vorm van een zoektocht naar zijn vrouw (+ naar zijn neef Celal, een bekend columnist), d...

lees verder

Beetje te lang gewacht om mijn reactie te formuleren maar had gelukkig wel wat notities ervan gemaakt. Een complex, tamelijk briljant maar veeleisend boek. In de vorm van een zoektocht naar zijn vrouw (+ naar zijn neef Celal, een bekend columnist), dolend door Istanbul,is het eigenlijke hoofdthema de zoektocht naar identiteit zowel van de hoofdpersoon Galip als ook van het Turkse volk. Terugkerende zinnen : je vroegere zelf weer worden, zichzelf bekijken als een ander, andermans plaats innemen, iemand anders worden, zichzelf niet kunnen zijn. Er zijn nogal wat mysteries zoals de tekens op gezichten,raadsels op gezichten, gezichten bedekt met letters van verhalen die ze niet hebben kunnen vertellen. Het oplossen van dit mysterie wordt vergeleken met het lopen door straten mbv een plattegrond. Verder persoonswisselingen, de poppen, een parallelle wereld, het Hurufisme met z’n goddelijke letters en nog veel en veel meer. Kritiek op de Turkse samenleving, een constatering van het feit dat de Turken zichzelf vergeten en het westen steeds meer gaan imiteren,‘Langzaam maar zeker lieten onze eigen mensen hun eigen gebaren voor wat ze waren en begonnen ze die van anderen te imiteren’ en ‘in dit land kan niemand zichzelf zijn’ Een moeilijk uit te leggen boek, hier en daar onbegrijpelijk maar toch altijd fascinerend, ook nog eens met mooie oude verhalen en heel mooi geschreven. Het boek heeft je volledige aandacht nodig maar is dat ook waard. Om nog eens te herlezen.

En weer een prachtig boek van Pamuk. Galip, op zoek naar zijn vrouw Ruya die op een dag verdwenen is. Ook Celal,een bekende columnist, de halfbroer van Ruya en de neef van Galip blijkt verdwenen en al snel blijkt dat deze verdwijningen met elkaar te ...

lees verder

En weer een prachtig boek van Pamuk. Galip, op zoek naar zijn vrouw Ruya die op een dag verdwenen is. Ook Celal,een bekende columnist, de halfbroer van Ruya en de neef van Galip blijkt verdwenen en al snel blijkt dat deze verdwijningen met elkaar te maken hebben. Galip probeert door het lezen van de columns van Celal de oplossing van de verdwijningen te vinden. Galip belandt in een identiteitscrisis, probeert Celal te worden, te ontdekken wie hij is en waarom. Op een gegeven moment begint hij het schrijven van de columns zelfs over te nemen. Het verhaal speelt zich af in Istanbul en het is a.h.w. een tocht door allerlei plaatsen in Istanbul en veel sprookjesachtige verhalen worden verteld die weer met de identiteit, de zoektocht van niet alleen Galip hebben te maken maar ook met de identiteit van Turkije in het algemeen. Ik vond het boek af en toe pittig om te lezen en moest er goed mijn aandacht bij houden omdat het regelmatig over de geschiedenis van Turkije gaat en er veel, heel veel informatie wordt gegeven. Dit maakt het boek ook weer heel interessant.

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie