boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

Joe Speedboot

Tommy Wieringa

3.7
75 waarderingen
  • ISBN: 9789023425786
  • Jaar: 2005
  • Uitgeverij: De Bezige Bij
  • Druk: 1ste
  • Genre: Romans
  • Pagina's: 315
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: Delphi
Meer kenmerken

Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen. Tommy Wieringa schreef met Joe Speedboot een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man. Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe?s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen. Op originele wijze en met speels vernuft, toont Tommy Wieringa de loop van een geschiedenis, waarin niemand aan zijn bestemming ontkomt.

21 recensies

Heb je dit boek gelezen? Schrijf een recensie.

Schrijf recensie

Recensies over Joe Speedboot (21)

Goed boek over een jongens vriendengroep in een klein dorp. Het verhaal pakte me gelijk toen ik de eerste blz. las in de boekwinkel. Met veel vaart, humor en oog voor detail geschreven. Toch nog een minpuntje, ik vond de filosofische gedachten van Fransje vaak iets te langdradig. Een boek wat je met aandacht moet lezen, beslist geen snel 'tussendoortje'.

Ik vind Joe Speedboot een schitterend boek, het is prachtig opgebouwd en met veel humor omlijst. Het kansloze leven van Fransje Hermans, diens gehandicapte leven kleur krijgt als Joe Speedboot zijn leven binnen dringt. Alles in deze fase (zijn opkome...

lees verder

Ik vind Joe Speedboot een schitterend boek, het is prachtig opgebouwd en met veel humor omlijst. Het kansloze leven van Fransje Hermans, diens gehandicapte leven kleur krijgt als Joe Speedboot zijn leven binnen dringt. Alles in deze fase (zijn opkomende jeugd naar volwassenheid) heeft hij direct of indirect aan Joe te danken, zijn vrienden en later ook zijn (en ook allemans) vriendin PJ, alles wat het leven waard maakt om te leven. En niet vergeten het succes wat Joe hem bezorgde door samen met hem op pad te gaan de wereld in om zich te meten met iets wat hij door de handicap heeft ontwikkeld, en wat door Joe (hij wordt zijn manager)slim is uitgebuit voor hun 2-en en later ook PJ. Ik had veel gehoord over het boek (ook minder lovende dingen)maar ik ben het alleen met de lovende zaken eens. TOPKLASSE

Wat een verschrikkelijk en langdradig boek, zeg. De schrijfstijl vond ik helemaal niks en het verhaal sprak me ook niet aan. Het is dat ik het voor Nederlands moest lezen, anders had ik 'm al snel opzij gelegd.

Plezierig om te lezen

Joe Speedboot. Dan zal dat de hoofdpersoon van het verhaal zijn. Maar schijn bedriegt. Want het verhaal is geschreven vanuit de visie van Frans(je) Hermans. Over zijn leven. Wat hij meemaakt. En wat er in zijn gedachten omgaat.

In het leven van Frans...

lees verder

Joe Speedboot. Dan zal dat de hoofdpersoon van het verhaal zijn. Maar schijn bedriegt. Want het verhaal is geschreven vanuit de visie van Frans(je) Hermans. Over zijn leven. Wat hij meemaakt. En wat er in zijn gedachten omgaat.

In het leven van Fransje speelt Joe Speedboot wel een belangrijke rol. Zo niet de belangrijkste. Fransje zit op de middelbare school als Joe in zijn leven komt. Een leven dat vanaf dat moment een andere wending krijgt. En dan nu het boek zelf. Vanaf de eerste bladzijden pakte het me. De vaart zit er meteen goed in en de spanning proef je door het hele boek heen. Op de juiste momenten weet Tommy Wieringa waar het boek humor nodig heeft. Erg sterk vond ik ook de zelfspotmomenten van Fransje Hermans.

Is er dan alleen maar lof voor dit boek. Nee, toch niet. Want er waren wel een paar momenten die ik minder boeiend vond. Dat waren de bladzijden met Fransjes filosofische gedachten. Dit waren wat langdradig. Gelukkig zijn deze bladzijden tot een minimum beperkt gebleven. Ondanks dit laatste puntje van kritiek vond ik Joe Speedboot een uitermate plezierig boek om te lezen en heeft het me -grotendeels- van begin tot eind geboeid.

Een boek met prachtige woorden en dito zinnen. Maar deze garanderen nog geen mooi boek! Ik heb het boek geluisterd en dat is dan de enige reden dat ik het uit heb, hoewel de stem van de voorlezer verschrikkelijk is, maar dat went op den duur. Ik vond het nergens over gaan en toen ik het eindelijk een beetje interessanter vond worden was het bijna uit. Meer dan 2 sterren kan ik het echt niet geven, spijtig, want ik had het boek al heel lang op mijn lijstje staan.

Ook ik heb geen idee wat ik hiermee moet. De eerste 200 pagina's vond ik nog wel leuk om te lezen, daarna wordt het vooral vervelend, omdat het teveel van hetzelfde is. Tommy Wieringa heeft hier een hele leuke schrijfstijl neergezet, die vooral sarca...

lees verder

Ook ik heb geen idee wat ik hiermee moet. De eerste 200 pagina's vond ik nog wel leuk om te lezen, daarna wordt het vooral vervelend, omdat het teveel van hetzelfde is. Tommy Wieringa heeft hier een hele leuke schrijfstijl neergezet, die vooral sarcastisch, cynisch en ironisch is. Niet zo vreemd, want je leest het verhaal door de ogen van puber Frans Hermans, die op zijn dertiende een ongeluk met een trekker heeft gehad en daardoor zijn hele leven verlamd blijft. In het begin is de sarcastische toon van Frans nog leuk, maar ook deze begint al na ongeveer de helft van het boek te vervelen. Op zich goed uitgewerkt, maar te saai en langdradig om te zeggen dat het een fantastisch boek is geworden, integendeel.

Ik weet het niet. Een mooie tragikomedie, mooie taalgebruik, mooi beschreven personages en vooral scherpe en humoristische beschouwingen van dagelijkse (en niet-dagelijkse) dingen. Voldoende dus voor een goed boek. En toch kon het verhaal me niet ech...

lees verder

Ik weet het niet. Een mooie tragikomedie, mooie taalgebruik, mooi beschreven personages en vooral scherpe en humoristische beschouwingen van dagelijkse (en niet-dagelijkse) dingen. Voldoende dus voor een goed boek. En toch kon het verhaal me niet echt pakken. Vanwege de irreële belevenissen van de hoofdfiguren Frans en Joe in het zo reëel geschetste Brabantse dorp Lomark? Zat er te weinig spanning in het verhaal? Ik weet het niet. Misschien ligt het gewoon aan mij en begrijp ik allerlei onderliggende betekenissen niet. Hoe dan ook, ik heb wèl genoten van de rake beschrijvingen en de schrijfstijl van Wieringa.

laatst heb ik het luisterboek uit de biep meegenomen; toen ik het eerste schijfje ging afspelen was het eerste wat ik dacht "zou die stem zo blijven"? Een vreselijke monotome ongeïnteresseerde en saaie stem! binnen 5 minuten heb ik de cd eruit gehaa...

lees verder

laatst heb ik het luisterboek uit de biep meegenomen; toen ik het eerste schijfje ging afspelen was het eerste wat ik dacht "zou die stem zo blijven"? Een vreselijke monotome ongeïnteresseerde en saaie stem! binnen 5 minuten heb ik de cd eruit gehaald, terug in het mapje gedaan en vlug terug gebracht naar de biep. ik heb al meerdere luisterboeken gehoord maar dit kon me niet boeien, sterker nog ik ergerde me eraan. houd me ook wel een beetje tegen om het boek te gaan lezen. maar het verhaal schijnt goed te zijn....wie weet....ooit!

Tommy Wieringa brak met zijn roman Alles over Tristan door met Joe Speedboot heeft hij zich voorgoed gevestigd in het Nederlandse schrijverschap. Dit boek beschikt over ruim 300 honderd voortreffelijke bladzijde, vol humor en emotie. Je wordt de were...

lees verder

Tommy Wieringa brak met zijn roman Alles over Tristan door met Joe Speedboot heeft hij zich voorgoed gevestigd in het Nederlandse schrijverschap. Dit boek beschikt over ruim 300 honderd voortreffelijke bladzijde, vol humor en emotie. Je wordt de wereld ingesleurd van een jongen die na een onfortuinlijk ongeluk in een rolstoel is beland. Lomark is de plaats waar het verhaal zich ontpopt. Een plaatsje dicht bij de Duitse grens en zeer hecht. Tommy Wieringa beschrijft in zijn roman het gedeukte leven van Fransje Hermans, zoon van de directeur van het sloopbedrijf Hermans & Zn. Joe Speedboot vestigt zich met enkele grote explosies in de gevestigde orde van het dorp. Meteen is Fransje gek op hem, hij is anders, ondernemend en slim. Samen met zijn andere vrienden Engel, zijn pismaatje, en Christoff, zijn rivaal, beleven ze hun leventje. De een na de ander verdwijnt uit de vriendschap door verraad, dood of nog meer verraad. Uiteraard komt een meisje grote onrust schoppen in het heerlijke jongensverhaal. PJ, heeft ze, dochter van de tandarts en afkomstig uit Zuid-Afrika. Wieringa weet een zeer ontroerend en meeslepende roman te schrijven die je blijft boeien totdat je hem uit hebt, en ik verzeker je dat is snel. Met een gezonde, bijna Vlaamse, humor word je geboeid tot het, letterlijk, bittere einde. Persoonlijk vond ik de eerste helft van het boek het mooist. Het verhaal beschikt daar nog het meest over idiote gebeurtenissen en ridicule beslissingen. Spannend kan Tommy Wieringa hen geweldig maken, wat er ook is voor spanning, een gevecht, wedstrijd of seksuele spanning Wieringa weet het boeiend te brengen. Je wordt meegesleurd in de emoties van Fransje, medelijden stijgt via je tenen op richting je wenkbrauwen die zich in een vreemde verhouding zetten. Tommy Wieringa heeft een uitzonderlijke roman geschreven die je leest als een speedboot met vleugels en een Caterpillar motor. Ja zeker, Tommy Wieringa weet hoe hij een verhaal draaiende moet houden.

Een heerlijk verhaal. Met veel humor een veelheid aan gebeurtenissen beschreven door Fransje die door een "ongeluk" o.a. niet meer praten kan maar een grote observerings- en belevingswereld heeft. De kleine wereld van ingedut Lomark met zijn dubbel-s...

lees verder

Een heerlijk verhaal. Met veel humor een veelheid aan gebeurtenissen beschreven door Fransje die door een "ongeluk" o.a. niet meer praten kan maar een grote observerings- en belevingswereld heeft. De kleine wereld van ingedut Lomark met zijn dubbel-symbolische hoan, de komst van buitenstaanders zoals Joe, PJ en Mahfouz, vriendschap, desillusie en het verloop van levens. Behalve dat het zo makkelijk leest (met harde realiteit en poëtische metaforen) vond ik Fransjes leven en emoties fascinerend. Van eenzaamheid, woede, verliefdheid, vriendschap, de worsteling van acceptatie van lichamelijke beperkingen, afgunst, bewondering, depressie, intelligentie, volwassen worden. Nergens voelde ik eigenlijk medelijden... opmerkelijk. Over Joe schrijft hij: "Hij was niet zozeer een buitengewone jongen, hij was een kracht die vrijkwam. Je had verwachtingsvolle tintelingen in zijn buurt - er was een energie die vorm aannam in zijn handen, in een los verband toverde hij bommen, racebrommers en vliegtuigen te voorschijn en jongleerde ermee als een lichtzinnige tovenaar. Ik had nooit eerder iemand ontmoet bij wie het idee zo vanzelfsprekend leidde tot uitvoering, op wie angst en conventies zo weinig greep hadden. Hij durfde het onmogelijke te denken en merkte niets van de afwijzing die zich achter zijn rug voltrok. Want veel mensen moesten Joe niet, er was te veel onbegrijpelijkheid aan hem. De meesten mensen zijn gemiddeld, sommige zelfs ronduit minderwaardig; maar ze zijn allemaal heel gevoelig voor de hogere concentratie energie of talent in de bovengemiddelde mens. Hebben zij geen beschikking over datgene wat licht geeft in jou, dan jij ook niet. Ze hebben geen talent voor bewondering, alleen voor slavernij en afgunst. Ze stelen het licht. " Fransje is de waarnemer van gebeurtenissen, verslaggever van mensen en leven. Door Joe komt ook zijn leven in beweging en wordt hij een belangrijk deel van de gebeurtenissen. Makkelijk leesbaar met hele mooie beeldspraken, bijna niet weg te leggen.... Nou ben ik niet zo'n "film na het boek"-liefhebster maar toch een laatste nieuwtje: Ook in hoger beroep geen film Joe Speedboot Uitgegeven: 20 januari 2010 12:02 Laatst gewijzigd: 20 januari 2010 12:08 AMSTERDAM - Producent IJswater Films mag het boek Joe Speedboot van Tommy Wieringa definitief niet verfilmen. Het gerechtshof in Amsterdam gaf Wieringa en zijn uitgever De Bezige Bij ook in hoger beroep gelijk. Dat heeft het gerechtshof woensdag gemeld. In maart 2008 stelde ook de rechtbank Wieringa en zijn uitgever al in het gelijk. Producent IJswater stelde het succesvolle boek te mogen verfilmen omdat het bedrijf een optie op het verhaal had genomen, maar de schrijver sprak dat tegen. Scenario De partijen hadden een diepgaand meningsverschil over het scenario. Wieringa kon zich niet in het voorgestelde script vinden. De schrijver meende dat de voorgestelde verfilming afbreuk zou doen aan het verhaal. ''Het zou een vervelende, puberale film zijn geworden zonder enige ruimte voor de reflectie die in het boek zo belangrijk is'', aldus Wieringa. Zakelijker Van het boek werden meer dan 350.000 exemplaren verkocht. Wieringa stelde woensdag in een reactie blij te zijn met de uitspraak. ''Afspraken over verfilmingen van boeken moeten sowieso zakelijker worden'', vindt hij. ''Producenten nemen veel te gemakkelijk opties op boeken. Die praktijk komt door deze uitspraak onder druk te staan.'' De schrijver sluit overigens niet uit dat het boek alsnog wordt verfilmd. ''Er hebben zich genoeg producenten gemeld die er ook interesse in hebben. Maar voorlopig houd ik de boot even af.'' © ANP

Meer recensies Laden...

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie