boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

Liefdeskolder

Wilhelm Genazino

4
1 waardering
  • ISBN: 9789045006024
  • Jaar: 2008
  • Uitgeverij: Atlas
  • Druk: 1ste
  • Genre: Romans
  • Pagina's: 208
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: Arthur
Meer kenmerken

Zou iemand hem ooit vragen om van slechts één van zijn ouders te houden? Waarom, dus, mag hij geen twee vrouwen tegelijk liefhebben: Judith én Sandra? Deze vraag pijnigt de verteller in Liefdeskolder, een man op middelbare leeftijd die zijn brood verdient als ‘apocalypticus’. Sinds jaar en dag leeft hij gelukkig in een menage à trois, waarbij de twee betrokken dames niet op de hoogte zijn van elkaars bestaan. Maar de kleine gebreken van de ouderdom steken langzaam maar zeker de kop op, hij wordt geplaagd door spataderen, en het wordt steeds moeilijker zijn leven met Judith gescheiden te houden van dat met Sandra. Terwijl hij op dagcongressen gretig bezochte seminars geeft over de ondergang van de moderne samenleving, is hij in gedachten steeds bij dezelfde nakende beslissing: hij móét het uitmaken met Judith of Sandra. Maar met wie van de twee? Met ironie, een flinke dosis zwarte humor en een uitgekiend gevoel voor absurde situaties vertelt Liefdeskolder over de chaos die volgt als een man orde probeert te scheppen in een ordeloze, maar heerlijk functionerende zielstoestand.

1 recensie

Recensies over Liefdeskolder (1)

Voor mij was ‘Liefdeskolder’ het tweede boek dat ik van Wilhelm Genazino las. Het eerste was ‘Een paraplu voor het leven’, waarin de hoofdpersoon de kost verdient als proefloper van luxe herenschoenen en zich al observerend door de stad bewee...

lees verder

Voor mij was ‘Liefdeskolder’ het tweede boek dat ik van Wilhelm Genazino las. Het eerste was ‘Een paraplu voor het leven’, waarin de hoofdpersoon de kost verdient als proefloper van luxe herenschoenen en zich al observerend door de stad beweegt. In ‘Liefdeskolder’ is de hoofdpersoon geen proefloper, maar apocalypticus. Hij verdient de kost door voor groepen bejaarden lezingen over de ondergang van de moderne maatschappij te houden, maar het boek gaat vooral over zijn gespletenheid waar het gaat om de vrouwen in zijn leven. Hij heeft er namelijk twee, Sandra en Judith, vrouwen die overigens niets van elkaars bestaan weten. In toenemende mate worstelend met allerlei lichamelijke ongemakken wordt het voor hem steeds moeilijker zijn stereofonische liefdesleven vol te houden. ‘Liefdeskolder’ blinkt, net als ‘’Een paraplu voor het leven’ uit in intelligente observaties, die onder woorden worden gebracht in een directe stijl die een beetje doet denken aan James Joyces ‘Ulysses’, waar de fameuze Leopold Bloom zich op dezelfde manier al redenerend en becommentariërend door het leven beweegt. Een gezonde dosis zwarte humor gekoppeld aan een fikse portie ironie zorgen voor een paar onderhoudende leesuurtjes, zeker voor de lezer die houdt van het literaire genre.

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie