boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

Niemand in de stad

Philip Huff

3.5
4 waarderingen
  • ISBN: 9789023468349
  • Jaar: 2012
  • Uitgeverij: De Bezige Bij
  • Druk: 1ste
  • Genre: Romans
  • Pagina's: 300
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: Dorien66
Meer kenmerken

Als de achttienjarige Philip Hofman in de hoofdstad gaat studeren, betrekt hij een kamer in het Weeshuis, een statig Amsterdams grachtenpand. Daar, aan de Prinsengracht, hebben twaalf studenten een vrijplaats gecreëerd, buiten het blikveld van hun ouders, de universiteit en de maatschappij. Het Weeshuis is hun wereld binnen de wereld, hun 'verborgen weide'. Niemand in de stad is een aangrijpende roman over vriendschap, geschreven met de Hollandse eenvoud van Nescio's Titaantjes.

2 recensies

Recensies over Niemand in de stad (2)

'Natuurlijk: mensen liegen en bedriegen. Maar om zichzelf te kunnen zijn. Uit noodzaak. Maar het is niet goed als één ik op termijn twee iemanden wordt en slechts één van hen gekend wordt. Wie ben je dan? Ik, of die andere ik? En die andere ik, d...

lees verder

'Natuurlijk: mensen liegen en bedriegen. Maar om zichzelf te kunnen zijn. Uit noodzaak. Maar het is niet goed als één ik op termijn twee iemanden wordt en slechts één van hen gekend wordt. Wie ben je dan? Ik, of die andere ik? En die andere ik, die kun je nooit altijd zijn. Als je van jongens of wandelen houdt, dan moet je daar gewoon voor uitkomen. Want het is veel belangrijker voor jezelf te leven dan voor een ander.' Een opmerking aan het eind van het boek van Matt, een vriend van de hoofdpersoon Philip. Aanvankelijk lijkt het boek te gaan over het studentenleven van een stel vrienden, die denken dat ze niet alleen de wereld, maar ook de waarheid in pacht hebben. Maar onder al die bravoure gaan veel onzekerheden schuil. Ze zien hun studententijd als een opstapje naar de echte, harde wereld, maar of iedereen daar wel klaar voor is...? "Vriendschap verenigt ons" staat er boven de deur van de sociëteit, maar Philip weet wel beter. Liegen en bedriegen... ze lopen als een rode draad door het boek.

Ik heb dit boek gewonnen bij een Dizzie-prijsvraag en kreeg het in januari toegestuurd. Ben er nu pas aan begonnen, maar zag in de tussentijd een aantal redelijk positieve recensies voorbijkomen. Het doet me een beetje denken aan Ronald Giphart. Vlot...

lees verder

Ik heb dit boek gewonnen bij een Dizzie-prijsvraag en kreeg het in januari toegestuurd. Ben er nu pas aan begonnen, maar zag in de tussentijd een aantal redelijk positieve recensies voorbijkomen. Het doet me een beetje denken aan Ronald Giphart. Vlot geschreven, flink veel sex en drank. En dat alles in de context van het studentenleven. In dit geval het Amsterdamse studentencorps. Met alle bijbehorende grofheden (lullo's) en humor. Ik heb het vier duimpjes gegeven vanwege de zeer vlotte schrijfstijl, het leest ontzettend lekker weg. Maar verwacht niet al te veel diepgang, ondanks dat de schrijver het met veel T.S. Elliot naar een hoger niveau probeert te tillen. Modieus schrijvers-truukje denk ik dan.

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie