boekkaft
Niet verkrijgbaar in Dizzie winkel

Zwanenzang

Loes den Hollander

3.6
39 waarderingen
  • ISBN: 9789061122166
  • Jaar: 2007
  • Uitgeverij: Karakter
  • Druk: 1ste
  • Genre: Thriller
  • Pagina's: 0
  • Taal: Nederlands
  • Toegevoegd door: Delphi
Meer kenmerken

Op het einde van hun middelbareschooltijd sluiten vier klasgenoten een verbond, waarbij ze elkaar beloven dat ze met niemand zullen praten over wat ze samen hebben uitgehaald. Ieder voor zcih probeert daarna om alles wat er is gebeurd gewoon te vergeten. Maar er blijft toch een onaangenaam schuldgevoel in hun hoofd achter, dat door schijnbaar onschuldige woorden van anderen gemakkelijk kan worden aangewakkerd en waar ze nooit helemaal los van komen. Na twintig jaar worden Sylvie, Doortje, Vicky en Janna beurtelings geconfronteerd met hun lidmaatschap van een groep die beter niet had kunnen bestaan. Ze proberen de signalen die ze krijgen te negeren maar worden tóch gedwongen om onder ogen te zien dat hun schuld moet worden ingelost en ze een hoge prijs gaan betalen. Een té hoge prijs, zelfs... Kan hun onbekende belager, dan van plan lijkt te zijn om met elk lid van de groep rigoureus af te rekenen, wordt gestopt? Heeft het zin om het verleden op te rakelen of kunnen ze er beter definitief over zwijgen? Ze beseffen alle vier pas laat dat het noodlot het op de hielen zit.

12 recensies

Heb je dit boek gelezen? Schrijf een recensie.

Schrijf recensie

Recensies over Zwanenzang (12)

Zwanenzang

Het boek bestaat uit 4 "boeken" die elk 1 van de "zwanen" van de groep pubers beschrijft wiens passie het is om een speciale klasgenoot zo erg te pesten dat het je bijna pijn doet om het te lezen...
Deze "zwanen"  kunnen niet omgaan met h...

lees verder

Het boek bestaat uit 4 "boeken" die elk 1 van de "zwanen" van de groep pubers beschrijft wiens passie het is om een speciale klasgenoot zo erg te pesten dat het je bijna pijn doet om het te lezen...
Deze "zwanen"  kunnen niet omgaan met hun eigen onzekerheden en gevoelens  en op deze  zieke manier leven zij zih uit op een weerloos persoon.
Als na 20 jaar 2 van de 4 "zwanen" worden vermoord herleven ze hun ergste droom: zij worden zelf het slachtoffer! Knap geschreven en spannend tot de laatste bladzijde!

Dit is niet de Loes den Hollander zoals ik haar ken.Het is in vergelijking met haar andere boeken té simpel geschreven. Het verhaal nodigt wél uit tot verder lezen maar de echte spanning uit haar voorgaande boeken is hierin niet terug te vinden. Het plot was in de eerste instantie verrassend maar achteraf toch ook weer niet.In tegenstelling tot alle andere boeken die ik van haar heb gelezen valt dit boek wat mij betreft niet onder de categorie 'literaire thriller'. Sorry Loes!

Met het lezen van dit boek is mijn kennismaking met Loes den Hollander aan zijn eind. Dit boek vond ik nog minder goed dan "vrijdag". Deze boeken liggen mij niet.

Ik weet niet zo goed wat ik van dit boek moet vinden. Toen ik aan het lezen was, wilde ik wel steeds verder lezen, maar ik vond de uitgebreid beschreven levens van elk personage niet veel bijdragen aan het uiteindelijke verhaal (zwangerschap eerste personage, seksuele problemen tweede personage..) en ik begrijp nog steeds niet echt wat het motief van de dader was. Al met al 3 sterren, heb me wel vermaakt.

Wat een teleurstelling was Zwanenzang! Ik kan bet helaas absoluut niet eens zijn met de reacties van de andere lezers wat betrefd dit boek. Het verhaal gaat over een groep vrouwen die, toen ze jong waren een ander meisje flink hebben gepest. Nu wordt...

lees verder

Wat een teleurstelling was Zwanenzang! Ik kan bet helaas absoluut niet eens zijn met de reacties van de andere lezers wat betrefd dit boek. Het verhaal gaat over een groep vrouwen die, toen ze jong waren een ander meisje flink hebben gepest. Nu wordt de een na de ander vermoord. Dat zou de basis kunnen zijn van een goed boek, maar dat is hier niet het geval. Het begon al na drie pagina's toen ik enorme kromme tenen kreeg toen zij iemand met anorexia beschreef als een 'gratenpakhuis'. Dat vind ik totaal respectloos voor mensen die aan een ziekte lijden. Naarmate het verhaal vorderde ergerde ik me steeds meer op de amateuristisch schrijfstijl, die in mijn ogen absoluut geen literatuur zou mogen heten, en de vrij beperkte woordenschat. Het verhaal is voorspelbaar, zodra de uiteindelijke dader in beeld komt, heb je het al wel door, echt spannend vond ik het nergens. Alle personages zaten onder de plak bij hun moeder en hadden seksuele problemen, dit lijken mij - ik heb geen andere boeken van Loes den Hollander gelezen - thema's waar ze graag over schrijft en die ze dus ook telkens gebruikt. Jammer, ik denk dat ze met het idee in staat zou moeten zijn geweest een goed boek neer te zetten. Maar haar invulling van het verhaal samen met de amateuristische schrijfstijl maken het tot een mislukking. Boeken van haar gaan voortaan aan mij voorbij.

Wederom een spannend verhaal en ik was heel erg benieuwd naar de identiteit van de dader. Zelfs tot drie bladzijdes voor het einde zat ik nog verkeerd; erg goed gedaan dus!

Geweldig, wat een goed boek. Weer een topper van de bovenste plank ! Zo kan je maar weer zien wat pesten doet met mensen. Vlot geschreven en boeiend vanaf de eerste bladzijde. Als fan van Loes den Hollander zou ik willen zeggen: Ga zo door en ik wacht alweer op je volgende boek !

Wat een geweldig boek is dit weer van Loes! Ik kan mezelf inmiddels toch wel een fan noemen hoor. Vrijdag vond ik geweldig maar Zwanenzang doet er zeker niet voor onder. Broeinest heb ik ook gelezen maar vergeleken met deze twee vond ik die toch net iets minder maar ook nog steeds geweldig. Zwanenzang leest als een trein, is nergens saai, blijft spannend tot het laatste hoofdstuk en heeft een geweldige ontknoping! Loes heeft er een fan bij...

4 zwanen, 4 verhalen en 4x belofte te zwijgen over wat hun zwanengroep heeft uitgehaald. Toch blijft er iets knagen, zelfs na al die jaren nog en als de boel dan weer flink wordt opgerakeld is er geen ontkennen meer aan. Een verhaal dat spannend blijft tot aan de ontknoping en maar weer eens duidelijk maakt wat voor leed pesten aanricht.

Helaas bestaan er geen halve duimpjes, dan maar 4 duimen. Klasse boek, actueel onderwerp en en verrassend plot.

Meer recensies Laden...

Heb jij dit boek gelezen? Schrijf hier jouw recensie